Een Focusbril is nodig, wanneer u op twee verschillende afstanden minder goed ziet. Zorg voor uw ogen en zorg ervoor dat uw ogen niet onnodig vermoeid raken.
Bijziendheid
Bij bijziendheid is het oog te lang (vanuit voorkant naar achteren gemeten). Hierdoor komt licht vóór uw netvlies samen en ziet u objecten op langere afstand niet meer goed.
Bij kinderen ontwikkelt bijziendheid zich wanneer zij tussen 8 en 12 jaar oud zijn. In de tienerjaren groeit het oog, waardoor de afwijking wordt vergroot. Zodra de ogen zijn uitgegroeid, neemt bijziendheid niet meer toe. Ouderen kunnen bijziend worden als gevolg van staar.
Tegenwoordig worden steeds meer jonge mensen bijziend door het vele beeldschermgebruik. Dit komt waarschijnlijk doordat het oog te lang ovaal (om dichtbij te kijken) gehouden wordt, en te weinig bol (om veraf te kijken).
En wat is verziendheid?
Verziendheid is een oogafwijking waarbij u dichtbij niet scherp ziet. De meeste mensen worden verziend naar mate ze ouder worden. Dit heet ouderdomsverziend en treedt meestal op vanaf uw 40ste levensjaar.
Kinderen worden soms geboren met verziendheid. Maar door de ontwikkeling van hun ogen lost verziendheid bij kinderen vaak op.
Vraag uw vertrouwde opticien om de glazen te kiezen die passen bij uw zicht, levensstijl en smaak.
U heeft een multifocale bril nodig, wanneer u zowel verziend als bijziend bent. Dit komt het vaakst voor bij mensen die de 40 jaar zijn gepasseerd.
Merkt u dat u op verre afstand niet scherp meer kunt zien en tegelijkertijd ook moeite heeft met het lezen van kleine lettertjes (dichtbij)?
Heeft u beide symptomen, eventueel gepaard met vermoeidheid en hoofdpijnklachten, dan kan het zijn dat u een multifocale bril nodig heeft. Kies samen met uw vertrouwde opticien de multifocale bril die bij u past.
Multifocale glazen
Een multifocale bril heeft twee verschillende sterktes in het glas, die soepel in elkaar overlopen via de zogeheten tussenafstand. Hierin verschilt een multifocale bril van een bifocale bril.
In een multifocaal glas ook wel progressief glas genoemd, is zowel een plus- als een minsterkte geslepen, zodat u zowel veraf als dichtbij scherp kunt zien.
Bifocale glazen
In een bifocaal glas kan eveneens een plus- als een minsterkte geslepen worden, zodat u zowel veraf als dichtbij scherp kunt zien. Een bifocaal glas heeft enkel twee sterktes in het glas en geen tussenafstand. Het verschil tussen bijziendheid en verziendheid is zichtbaar in een bifocaal glas, want dan kijkt u door 2 leesdelen in het glas. U kunt dat heel duidelijk zien door de cirkel of halve maan in uw glas.
Een ontspiegeld glas heeft een coating die een vet-, stof- en waterafstotende werking heeft. Het is daarom veel duurzamer, omdat u het glas niet zo vaak hoeft schoon te vegen. Hierdoor kunt u langer genieten van uw glas.
Nog meer voordelen waarom te kiezen voor een glas met ontspiegeling:
- Beschermt tegen UV stralen
- Beschermt tegen kunstmatig licht
- Beter kijkcomfort
- Langere levensduur
- Cosmetisch mooier glas
Met een aantal simpele tips kunt u uw ogen goed beschermen tegen de verschillende lichtstralen. Maak een keuze uit onze ontspiegelde, meekleurende of getinten glazen opties.
Ontspiegeling is een extra behandeling voor uw brilglas, die ervoor zorgt dat alle hinderlijke reflecties en weerkaatsingen worden weggenomen. Het geeft de brildrager een veel scherper zicht én maakt uw bril veel mooier voor de mensen rondom u.
De meekleurende glazen bieden de brildrager volledige transparante glazen binnenshuis en een perfecte tint buitenshuis. Het glas filtert schadelijk licht dat afkomstig is van kunstmatige lichtbronnen, zoals digitale media en LED licht. Ook biedt dit glas de brildrager 100% UVA en UVB bescherming.
Dit glas is ideaal voor brildragers die hun bril vaak op hebben en regelmatig wisselen tussen binnen- en buitenshuis.
Onderhoud
Hoe houd ik mijn brillenglazen schoon? Voor de kleine en dagelijkse schoonmaak, kan dat simpel met een brillendoekje.
Advies
Handige tips! Geniet langer van uw brillenglazen en let daarom op de volgende tips.
Product tips
Blijf onze tips in de gaten houden. De tip van deze maand! Laat uw bril nooit in een te warme auto liggen…